Bröllop

 • Bröllopsguiden
 • KLÄ DIG FÖR BRÖLLOP

  Har du likt många andra fått en inbjudan till ett bröllop i sommar? Kul! Bröllop är en av de absolut roligaste tillställningarna som man kan delta i, men likt många andra fester är bröllop inte en vanlig fest som du kan dyka upp till utan någon eftertanke. På de flesta bröllop måste du lämna jeansen och dina favoritsneakers hemma för att byta ut dem mot någonting mer formellt. Förhoppningsvis innehåller inbjudan en klädkod – kanske har du stenkoll på vad du ska ha på dig, men om du inte förstår klädkoden så ska du inte bli skräckslagen, vi hjälper dig!

  Här nedan kommer vi att förklara de vanligaste klädkoderna och några grundregler som det kan vara bra att känna till. Med det sagt bör du alltid följa den bestämda klädkoden så gott som det går. Detta för att bidra till temat och stämningen som bröllopsarrangörerna ofta valt med omsorg.   


 • KLÄDKODER BRÖLLOP


   

 • KAVAJ
  Koden betyder faktiskt lite missvisande att du ska bära kostym. Kostymen behöver dock inte vara så formell och du kan experimentera med olika färgval.

  MÖRK KOSTYM
  Mörk kostym innebär kostym men inte nödvändigtvis svart kostym, utan snarare mörkt grå eller mörkt blå. Eftersom klädkoden är relativt formell rekommenderar vi att du bär en vit skjorta. Dock kan du ta ut svängarna lite med accessoarerna men en mörk slips är att föredra.

  SMOKING
  Här har du till skillnad från fracken lite större valmöjligheter i form av färgval. Vanligast är svart, mörkgrå eller mörkblå smoking. Sommartid kan du även styla till det lite extra och bära en vit smokingkavaj och svarta byxor.

 • HÖGTIDSDRESS
  Innebär en enfärgad, gärna svart frack tillsammans med en vit frackskjorta, väst och fluga. Spetsa gärna till klädseln med ett par handskar och svarta lackskor.

  ÖVRIGA KLÄDKODER
  Det har även uppkommit nya, mer moderna klädkoder som exempelvis ”sommarfin” och andra mer temainriktade klädkoder. Ska du på ett sådant bröllop rekommendera vi att du pratar med andra gäster eller brudparet.

  KOM IHÅG!
  Om du, efter att ha läst allt nedan, fortfarande känner dig osäker eller om inbjudan inte innehåller en klädkod, så finns det absolut ingen skam i att fråga brudparet om vad de har tänkt sig att gästerna ska ha på sig. Om du inte känner brudparet så väl kan du fråga runt hos de inbjudna gästerna hur de har tolkat klädkoden. Förhoppningsvis kommer detta göra dig tryggare.

 • KLÄDKOD KAVAJ

  Klädkod kavaj är antagligen den lättaste klädkoden att missförstå. Många tar denna klädkod bokstavligt talat och bär kavaj med uddabyxor, chinos eller jeans. Klädkoden betyder faktiskt lite missvisande att du ska bära kostym. Kostymen behöver dock inte vara så formell och du kan experimentera med olika färgval. Vi rekommenderar att du väljer en ljusare kostym och under sommarhalvåret fungerar de mer avslappnade materialen som linne och bomull perfekt. Vit skjorta är alltid stilrent och snyggt men det klassas även som ganska formellt. Till klädkod kavaj har du möjligheten att ta ut svängarna med ditt skjortval – men vill du vara säker är en ljusblå variant alltid väldigt snyggt. På fötterna kan du välja fritt mellan svarta eller bruna skor, i mocka eller skinn, loafers eller oxfords. Här väljer du helt enkelt efter vad du är mest bekväm med! Med det sagt så finns det en utdöende regel om att man inte ska bära bruna skor vid tillställningar på kvällen. Men, som sagt, det är en utdöende regel som vi tycker att du kan strunta i.

  Trots denna guide om ”klädkod kavaj” kan det alltid vara bra att prata med värden innan tillställningen eftersom den fortfarande ofta misstolkas.

 • Klädkod Bröllop - Kavaj
 • KLÄDKOD MÖRK KOSTYM

  Mörk kostym är kanske den vanligaste och mest moderna klädkoden för bröllop. Klädkoden är väldigt enkel och stilren och därmed svår att misslyckas med. Många anser att det är en tråkig klädkod eftersom den är relativt begränsad, med andra ord kan du inte ta ut svängarna allt för mycket. Mörk kostym betyder inte nödvändigtvis svart kostym, utan snarare mörkt grå kostym eller mörkt blå kostym

  Eftersom mörk kostym är en relativt formell klädkod så rekommenderar vi alltid att du bär vit skjorta. Dock kan du ta ut svängarna lite med accessoarerna, och vi rekommenderar att du väljer en mörk slips som absolut inte behöver vara ton-i-ton med kostymen. Skorna ska vara svarta, men du kan välja fritt mellan mocka och skinn, loafers eller oxfordskor.

 • Klädkod Bröllop - Mörk kostym
 • KLÄDKOD SMOKING

  Smoking är enligt oss det mest eleganta som en man kan bära. Det viktigaste med smokingen är inte trendig design, dyra tyger eller heta varumärken – utan passformen. Smokingen ska vara klassisk, inte på något sätt stor eller pösig men absolut inte tight. En smoking kan vara enkelknäppt eller dubbelknäppt, med eller utan väst, med spetsiga slag eller sjalkrage. Det finns många olika varianter av samma plagg och ingen är mer formell eller informell än den andra. Smokingen kommer traditionellt i två färger: midnattsblå och svart. Den svarta smokingen dominerar marknaden men om du satsar på att vara riktigt elegant och sticka ut lite så rekommenderar vi att du testar en midnattsblå. I övrigt har det under de senaste åren dykt upp smokingar i andra färger än de traditionella, vilket vi inte rekommenderar om du inte redan har en av de mest klassiska varianterna. Om du vill sticka ut bör du göra detta genom att din smoking sitter snyggt och alla detaljer är på sina rätta platser.

  SMOKING SKJORTA

  En smokingskjorta är traditionellt vit men finns i ett antal olika utföranden. Kragen kan både vara en traditionell skjortkrage (oftast en pointkrage eller cutaway-krage) eller en så kallad vingkrage (frackkrage). Vi rekommenderar att du väljer en variant med skjortkrage, dels för att vi anser att det är snyggare men dels av praktiska skäl. Vingkragen bidrar inte med något stöd för att hålla flugan på sin plats vilket ofta resulterar i att kragsnibbarna lägger sig över flugan. Skjortbröstet kan vara pikerat eller plisserat, här är det endast upp till din personliga smak.

  SMOKING FLUGA

  Smokingflugan är alltid svart och helst egenknuten. Om du är osäker på hur du knyter en fluga så kan du ta hjälp av vår guide här.

 • SKOR TILL SMOKING

  Skor till smoking kan vara lite knepigt. Vissa anser att de bör vara i lack men vi anser att de inte behöver vara fullt så konservativa. Ett par lackskor är väldigt snyggt och kompletterar smokingens sidenslag väl, men om du inte har tillgång till ett par så fungerar det utmärkt med ett par väldigt upputsade svarta oxfordskor eller wholecuts. Det mest klassiska du kan bära är dock ett par operapumps i lack. Sammetstofflor är även en sko som under de senaste åren har ökat i popularitet. Denna sko anses som något mindre formell och har historiskt sett bara burits när man har en smokingtillställning i sitt eget hem. Denna regel har luckrats upp och nu kan du bära denna sko även när du är bortbjuden. 

  GÖRDEL

  Gördel kan vara snyggt men den kan även vara detaljen som drar ner smokingens helhetsintryck. Med andra ord är gördeln inte ett måste men kan vara snyggt om du använder den med finess och självförtroende. Med det sagt så gäller samma regel för flugan som för gördeln – den är alltid svart.


 • BRÖLLOPSKLÄDER


   

 • ACCESSOARER

  För att sätta pricken över i:et är accessoarer A och O. Det är verkligen accessoarerna som gör skillnaden mellan en snygg look och en riktigt snygg look. Ett vanligt antagande är att slipsen eller flugan ska vara i samma mönster som din näsduk. Detta är inte helt fel, men för att ge din outfit lite mer liv bör du istället sträva efter en gemensam nämnare. Så som en återkommande färg. En detalj som gärna kan återspeglas i valet av manschettknappar.

 • SLIPS ELLER FLUGA?

  Valet mellan slips och fluga är högst personligt, men generellt är fluga för en mer formellt tillställning och bär oftast till frack och smoking. Önskar man dock fluga till kostymen bör du undvika svart och vit fluga, satsa istället på en diskret enfärgad eller en lätt mönstrad fluga.

 • SKÄRP OCH SKOR

  Det finns en enkel regel att följa när det kommer till skor och skärp, bruna skor innebär brunt skärp och svarta skor innebär svart skärp. Svårare än så är det inte!

 • Läs mer:

 • Kavajparlören
 • De populäraste skjortkragarna
 • Kostymguiden
 • Skjortguiden