Intervju: Oscar Arrsjö

 •  

  Vi har tagit jultempen på stilexperten tillika Brothers marknadschef, Oscar Arrsjö, inför kommande festligheter. Hur viktiga är kläderna för själva firandet, vilka är de bästa julklapparna ur Brothers sortiment och vad har han för inställning till "den fula jultröjan"..?

  Först och främst, hur firar du jul i år?

  - Julen firas som vanligt med familjen i föräldrahemmet i Nacka, sydost om Stockholm. Jag är en obotlig traditionsromantiker och vill helst inte förändra någonting i de ritualer som pågått sedan jag första gången slog upp mina blå. Ritualerna är på intet sätt unika utan innefattar de för många svenskar sedvanliga elementen och pågår i dagarna tre. Dan före dopparedan utgörs primärt av förberedelse av julbord, kok av julgodis, yxning och inbärande av gran, och avslutningsvis paketinslagning med tillhörande rimstuga och lackning. Ganska exakt där, i doften av varmt lack och med Jussi Björlings oöverträffade stämma flödandes ur högtalarna, infinner sig den efterlängtade julstämningen.

  Julafton innefattar såklart frosseri - som lyckligtvis blir allt mer vegetariskt - Kalle, Tomten, Calvados och vinst över svågern i den årliga slå-på-varandras-handflator-utan-att-flytta-fötterna-tävlingen.

  På juldagens äts det till min förtjusning julbord igen tillsammans med kära släktingar utanför kärnfamiljen.

  Vad betyder julen för dig?
  - Kvalitetstid med familjen. Förhoppningsvis lugn och ro. God mat och minst lika goda skratt.

  Vad är, enligt dig, en ultimat outfit för julafton?
  - Jag är av den bestämda åsikten att kläderna, om inte gör festen så åtminstone, ordentligt bidrar till stämningen. Under åren har jag experimenterat mig fram och har glädjen att här dela med mig av Oscar Arrsjös recept för den optimala juloutfiten: En dressad och vintrig känsla är grunden. Gärna en tweedkostym eller kavaj, men även en stickad tröja parat med välpressade flanellbyxor gör jobbet. Addera skor för innebruk och ett, bara ett, juligt element. Det kan vara en röd bröstnäsduk eller strumpor, vinröd överdel, buteljgrön grenadinslips eller liknande. Begår du misstaget att addera två juliga element, såsom den gröna slipsen tillsammans med den röda bröstnäsduken, förvandlas du från smakfull julfirare till en vandrande julgran.

  Vad har du för relation till ”den fula jultröjan”?
  - Stil och humor är inte bästa kompisar. Vill du uppfattas som stilig håller du dig på behörigt avstånd från skojsiga strumpor, tomteslipsar, blinkande flugor – och fula jultröjor. Får du en inbjudan till en ful-jultröje-fest och vill lägga den goda stilen åt sidan för en kväll är mitt råd att se det hela som en maskerad och gå all in! En vän till mig hade som exempel och inspiration en inbyggd iPad på magen i sin jultröja, visades en sprakande brasa.

  Vad kommer du själv att ha på dig på julafton?
  - Det blir en oxblodsfärgad tvåknäppt kavaj  från Brothers buren över en vit skjorta med dubbel manschett, från pappa ärvd dubbelknäppt mellangrå tweedväst och slips. Underkroppen skyls med hjälp av tillhörande kostymbyxor och svarta brougeskor.

  Vad står överst på din egen önskelista?
  - Fred på jorden. 

   

  Tack till hotell At Six för gästvänlighet.

 • Klä dig för framgång!

  Oscar Arrsjö's bok 'Klä dig för framgång' är den perfekta guiden för män som vill finslipa på sitt yttre för att lättare nå sina ambitioner i livet. Genom Oscars medverkan i TV4 Nyhetsmorgon har han redan inspirerat män över hela landet att klä sig bättre. 'Klä dig för framgång' är en samling av hans bästa stiltips - hur skapar du ett bra första intryck på jobbintervjun och vad ska du egentligen ha på dig inför dejten? Boken är rikt illustrerad och skriven med samma pedagogik och lättsamhet som vi vant oss vid i hans närvaro i Nyhetsmorgon.

  Köp boken här >>

 • Det finns inga produkter som matchar urvalet