Kavajens alla delar - genomgång och parlör

 • Kavajparlör
 • Den klassiska kavajen är en riktig trotjänare som håller snittet år efter år. Känner du att det är dags att investera i en ny kavaj inför en kommande festlighet eller högtid? Kanske vill du maxa stilen på jobbgarderoben? Då kan kavajen i en ny färg, modell eller ett nytt material bidra med massor. Du har kommit rätt om du känner dig vilsen i alla begrepp som berör kavajers uppbyggnad och har svårigheter att navigera i storlekstabeller och rekommendationer för hur en kavaj ska sitta. Vi guidar dig bland de viktigaste aspekterna så att du kan göra ett informerat köpbeslut. Och glöm inte att vår personal runt om i Sverige gärna hjälper dig att hitta en kavaj som passar just din kropp och dina preferenser.     

  Kavajens beståndsdelar

  Först och främst är det en bra idé att ta en snabb genomgång av kavajens uppbyggnad och beståndsdelar för att veta vilka faktorer som man bör ta i beaktande bit för bit:

 • Kavajens beståndsdelar
 • Kavajens beståndsdelar
 • 1. Axel

  Vi börjar genomgången högst upp vid axlarna på kavajen som kan vara försedda med axelvaddar eller inte. Det rådande modet påverkar hur kavajens axlar är formade och det finns allt från helt okonstruerade kavajer till vadderade varianter i olika grad. Oavsett uppbyggnad är det väsentliga att man ser till att kavajen inte stramar åt utan har en behaglig omfamning av axlarna.

  2. Slag

  Framtillöver bröstet nedanför kragen tar slagen vid. Slagen är alltså en sorts förlängning av kragen med en liknande vikt uppbyggnad som hos kragen. Slagen, som är framvikta över bröstet, kan vara av olika slag: de vanligaste benämnda som trubbiga eller spetsiga (notch lapels respektive peak lapels på engelska). De trubbiga slagen är ofta förekommande hos enkelknäppta kavajer (som dock utgående från gällande mode även kan ha spetsiga slag) medan dubbelknäppta kavajer i regel har spetsiga slag. Vad gäller slagen så påverkar de vilka accessoarer som passar bäst till: exempelvis rekommenderas smala slipsar till smala slag och motsatt bredare slipsar till breda slag.     

  3. Slaghack

  Även kallat ”gorge” vilket är där krage möter slag. Beroende på det rådande modet kan detta hack vara beläget högre upp eller längre ner.  

  4. Bröst

  Då man provar kavajen bör man kontrollera att man lätt kan röra sig i den och att slagen har ett snyggt fall mot bröstet utan att höjas när du rör dig.

  5. Knapphål

  Är hålet upptill på slaget som kan prydas av en blomma, en corsage/kavajblomma. Blomman fästs med en säkerhetsnål eller knappnål. På dubbelknäppta kavajer kan det finnas knapphål på båda sidorna medan det på enkelknäppta kavajer ligger på vänster sida. 

  6. Krage

  Tygfliken som ligger nedvikt mot själva kroppen och som ligger närmast nacke och hals är kavajens krage. Då du provar kavajen bör kragen ligga direkt mot nacken utan att lämna en glipa där emellan.  

  7. Rygg

  På samma sätt som du bör kontrollera kavajens fall framtill bör du även be någon att kontrollera hur kavajen faller baktill. Inga veck bör bildas vid ärmarna eller under kragen.

 • Kavajens beståndsdelar
 • Kavajens beståndsdelar
 • 8. Bröstficka

  I bröstfickan framtill på kavajen placeras en bröstnäsduk. Det finns olika vikningar för bröstnäsdukar som varierar främst efter näsdukens material.

  9. Front/sidoficka

  Kavajer kan ha två så kallade front- eller sidofickor med eller utan ficklock. Vinkeln på fickorna kan variera och påverkar hur slank ögat uppfattar kavajen. Dessutom kan fickorna vara utanpåliggande eller insydda. Många varianter att ta ställning till alltså!  

  10. Midja

  Kavajens midja, det vill säga där kavajen är som smalast, ska vara på samma höjd som din midja för att proportionerna ska stämma och ge ett slankt intryck. Knäppningen bör finnas på samma ställe. Här är det även på sin plats att säkerställa att kavajen inte sitter för löst: kavajen ska följa din kropp utan att för den skull bli för tight.

  11. Knappställning 

  Kavajen kan vara enkel- eller dubbelknäppt, vilket innebär att den har antingen en enkel eller dubbel rad med knappar. Till antalet är knapparna 2-6, av vilka två knappar är det mest klassiska på enkelknäppta kavajer, vilket även passar de flesta. Om du är lång kan en kavaj med tre knappar vara fint. En viktig sak att komma ihåg vad gäller knäppningen är att alla knappar inte ska knäppas. På en enkelknäppt kavaj med 2-3 knappar ska den nedersta knappen vara oknäppt. På dubbelknäppta kavajer som har 4-6 knappar går 1-2 av dem att knäppa. Även vid ärmsluten finns 3-4 knappar som i regel inte går att knäppa upp (om det då inte är skräddarsydda/måttsydda kavajer där man valt att ha denna funktionalitet).

  12. Ärm

  Ärmens omkrets vid ärmhålet mot kroppen bör inte vara för stor. För vida ärmhål gör nämligen att kavajen inte håller sig på plats då du rör dina armar. Så satsa på en kavaj med bekvämt åtslutande ärmar, som dock inte är för spända. Välj gärna en slim fit eller super slim fit-kostymskjorta undertill för att undvika onödigt tyg som gör det bökigt.

 • Kavajens beståndsdelar
 • Kavajens beståndsdelar
 • 13. Manschett

  Skjortans ärmar avrundas av manschetterna som kan se ut på lite olika sätt beroende på hurdan skjorta det är fråga om. Det som de har gemensamt är dock passformen: manschetterna ska sitta så pass tättomslutande runt handleden så att man inte kan dra igenom handen då knapparna är knäppta utan att för den skull vara för tighta. Manschetterna pryds av antingen knappar eller manschettknappar beroende på hur formell skjortan är och hur traditionen ser ut.  

  14. Sprund

  Slitsen baktill nere på kavajen kallas för sprund och påverkar kavajens rörlighet. Kavajen kan ha antingen enkelt sprund, dubbel sprund eller vara helt utan sprund – mycket beroende på hur det aktuella modet ser ut för tillfället. Om man vill ha maximal rörlighet väljer man en kavaj med dubbel sprund.

 • Kavaj look
 • Kavaj look
 • Andra tips när du väljer kavaj

  Då vi nu har gått igenom kavajens beståndsdelar är det några andra saker som är värda att hålla i åtanke: de första två kavajens storlek och passform. Passformerna som vi erbjuder är Super Slim Fit, Slim Fit och Slim Fit D-storlek (vilket motsvarar Regular Fit). Dessa anger hur kroppsnära kavajen är – Super Slim Fit den mest slimmade och Slim Fit D-storlek den mest löst sittande. Mer om passformerna och hur du hittar din storlek kan du läsa om i vår kostymguide.

  Det andra tipset som vi vill lyfta är kavajens ärmlängd. Ha som riktlinje att kavajen ska blotta 1 cm av skjortan som i sin tur ska sluta där handled övergår till hand. Om vi å andra sidan kollar på kavajens längd är det klassiska att den ska täcka din stuss.       

  Det tredje och sista tipset är att fundera kring eventuell klädkod: köper du din kavaj för ett specifikt ändamål och hur förhåller du dig då till eventuell angiven klädkod? En tillställning som ofta brukar ha bestämda klädkoder är bröllop. Ta gärna en titt på vår bröllopsguide där vi även går igenom vad de vanligaste klädkoderna innebär.

  Avslutningsvis om kavajköp

  Förhoppningsvis har denna korta genomgång gett dig lite mer kött på benen vad gäller kavajköp. Men om du känner dig det minsta osäker på något är du alltid välkommen att höra av dig till våra experter online på kundservice eller ute i butik. Vi önskar dig mycket nytta och nöje i din nya, välsittande kavaj!

 • Läs mer:

 • Kostymguiden
 • Knyt slipsen
 • Klä dig för bröllop
 • Skjortguiden