KNYTA SLIPS

 • Knyta slips
 • Hur knyter man en slips?

  En av de stora frågorna i livet som också kan ställa till med en hel del irritation och frustration är hur man knyter tygstycket som även går under namnet slips. Färdigknutna verkar det som en enkel match men då man själv ska påbörja knytandet går man ibland bokstavligen i knut. Det är här vi kommer till undsättning: vi har samlat de vanligaste slipsknutarna med enkla steg-för-steg-beskrivningar och videoklipp som visar hur man ska vrida och vända så att du på enklast möjliga sätt ska få till den perfekta slipsknuten. Let's do this!

 • Slipsknut

  Den eleganta accessoaren som har blivit något av en symbol för det välklädda modet, slipsen, har en lång histora som börjar i 1600-talets Frankrike. Kung Ludwig XIII älskade de anställda kroatiska soldaternas tygstycken runt halsen som var en del av deras uniform så pass mycket att han namngav dessa tygstycken kravatt (La Cravate). Ända sedan dess har slipsarna ändrat i form och bredd och knytteknikerna har även utvecklats tillsammans med det rådande modet. Den nuvarande slipsen såg dagsljus under 1920-talet, men även efter detta har man sett olika trender i slipsmodet bland annat vad gäller färgsättning, bredd och tygkvalitet.    

 • Knyta slipsknut

  Som slipsbärare har man flera olika slipsknutar att välja mellan för att sätta pricken över i på sin outfit. Oavsett om du vill åstadkomma en ledigare eller en mer stram och klasssik look kan du experimentera med slipsknutar av olika slag. Vad man väljer att bära till slipsen påverkar även, exempelvis: hur uppknäppt vill du ha din skjorta och hur påverkar det slipsknuten? Vissa slipsknutar är dock mer populära än andra och vi kommer att fokusera på Windsor knut, Halv Windsor och Four in hand (även kallad enkelknut).   

 • Windsor knut

  Windsor-knuten är en rejäl och väldigt symmetrisk slipsknut som historiskt sett förknippas med hertigen av Windsor, även om han aldrig själv använde sig av denna slipsknut. Han knöt nämligen en four in hand med extra tjocka och breda slipsar som resulterade i en triangulär och bred slipsknut. Bäst matchar man denna sorts knut med en skjorta som har en vidare krage så att knuten får ordentligt med plats mellan kragen. Kolla in våra 10 steg för en perfekt Windsor-knut här nedanför:   

  1) Börja med att ha den breda slipsänden till vänster om dig med baksidan neråt.
  2) Korsa den smala änden med den breda änden.
  3) Dra den breda änden upp under och igenom öglan som uppstått.
  4) Dra den breda änden under knuten , dvs under den smala änden.
  5) Dra ner den breda änden igenom öglan.
  6) Dra den breda änden över knuten.
  7) Dra den breda änden upp under samt igenom öglan så att det bildas en ny ögla framför den tidigare öglan (undvik att spänna åt i detta skede!)  
  8) Dra den breda änden genom den nya öglan. Nu kan du dra åt.
  9) Tryck knuten uppåt samtidigt som du håller i den smala änden. 
  10) Färdigt att vika ner kragen.

 • Slipsknut Windsor
 • Halv Windsor

  En av de absolut vanligaste och mest använda slipsknutarna idag är den engelska "Half-Windsor" eller Halv Windsor-knuten. Slipsknuten är enkel att knyta och skapar en perfekt form som varken sticker ut eller ger ett tråkigt intryck. Storleksmässigt är knuten ungefär 3/4 av en Windsor-knut trots sitt namn och nästan symmetrisk till formen. Följ instruktionerna här nedan för att få till den perfekta Halv Windsor-slipsknuten.

  1) Börja med den breda änden av slipsen till höger och den smala änden till vänster. Den smala änden bör vila strax ovanför naveln (självklart beroende på din längd och slipsens längd och tjocklek).
  2) För den breda änden över den smala änden till vänster.
  3) För den breda änden under den smala änden och till höger.
  4) För den breda änden upp till mitten mot nackögglan.
  5) För den breda änden genom nacköggland och till vänster.
  6) För den breda änden framför den smala änden framtill till höger.
  7) För den breda änden upp genom nackögglan underifrån.
  8) För den breda änden ner genom ögglan som skapats framtill.
  9) Spänn knuten genom att dra den breda änden neråt. Justera knuten genom att trycka den uppåt.

 • Slipsknut halv windsor
 • Four in hand / enkelknut

  En annan vanlig slipsknut som är bra att behärska är en enkelknut eller en så kallad ”four in hand”. Se illustrationen här nedan med instruktioner för hur du knyter denna enkla och eleganta slipsknut. När du är klar med slipsknuten är det viktigt att den har rätt ”stuk”. Det vill säga att själva knuten är ordentligt åtdragen så att det bildas ett veck strax under själva knuten. Att bära slipsen löst med översta skjortknappen uppknäppt alternativt tight är en smaksak, och det är den detaljen som sätter din personliga prägel på slipsknuten. 

 • Slipsknut Four in Hand
 •  Knyta slips steg för steg - Four in hand

  1)  Lägg slipsen runt nacken som på bilden och låt den bredare delen korsa den smalare delen framtill.
  2) Ta tag i den smalare delen och håll den rakt neråt medan du för den bredare delen bakom denna så att de korsas igen.
  3) Fortsätt att vira den bredare delen runt den smalare genom att föra den ytterligare en gång framför den smala delen.
  4) För sedan den breda delen genom den första knuten som du knöt.
  5) Trä slutligen ner den breda delen av slipsen under den översta knuten. Dra åt och justera.

  Knyta slips

 • Slipsar
 • Välj slips:

 • Kombinera slipsen med kostym:

 • Addera skjortan:

 • Läs mer:

 • De populäraste skjortkragarna
 • Kostymguiden
 • Kavajparlören
 • Skjortguiden