Så matchar du kostymen med rätt accessoarer!

.

 • Accessoarer till kostym
 • Kostymen på plats och du känner dig vass. Men det är ändå något som skaver. Känner du igen känslan? Ja, då kanske du har glömt de små men ack så viktiga detaljerna: accessoarerna. Om man är ovan kostymbärare kan det kännas svårt att veta var man ska börja, hur man ska kombinera kostymen med skjortan och de traditionella dressade accessoarerna – för att inte tala om hur slipsen ska knytas eller eventuell näsduk ska vikas! Men lugn, bara lugn, vi tar en tur genom kostymernas förlovade land. Häng med!   

 • Skjortor och slips till kostym

  Om vi börjar med kombinationen kostym och skjorta. Här är ett generellt tips att låta skjortan hålla en ljusare färg än kostymen. Det du kan experimentera med är att använda en mönstrad skjorta alternativt en enfärgad variant för att uppnå önskad look. Och här ska man komma ihåg att det finns både subtila och mer iögonfallande mönster. Den smala randen är för det mesta ett säkert kort och vi vill även slå ett slag för skjortor med struktur.

  Oavsett om du vill köra med en klassiskt vit skjorta eller ta ut svängarna kan det också vara skäl att fundera över hurdan slips du tänker kombinera skjortan med. Om du inte väljer fluga eller att satsa på en mer avslappnad, uppknäppt look utan halsprydnad det vill säga. Slipsen får gärna plocka upp en färg från skjortan, näsduken och/eller kostymen om du väljer en mönstrad variant. Dock kan en mönstrad skjorta tillsammans med en mönstrad slips ge ett rörigt intryck. Då är ”less is more” att föredra: en mönstrad slips tillsammans med en enfärgad skjorta alternativt en mönstrad skjorta ihop med en enfärgad slips. Vid vissa tillfällen är valet av slips mer förutbestämt än vid andra, exempelvis vid begravningar då den vita slipsen används av närmaste anhöriga och den svarta slipsen klassas som allmän sorgeslips. Då man nämner ordet slips dyker även frågan hur man knyter slipsen upp – och det hjälper vi såklart till med. Ta en titt på ”Så knyter du slipsen” för en genomgång av några populära slipsknutar.      

 • Skjortor och slipsar
 • Näsdukar
 • Näsduk och fluga till kostymen

  Vidare till nästa del av helheten: näsduken som är en accessoar som ofta glöms bort men som kan ge en riktigt härlig känsla till looken. Vi har ju redan berört att man gärna får färgmatcha denna med de övriga delarna. Annars är ett säkert kort alltid att välja en vit näsduk: klassiskt och snyggt! Läs mer om hur du kan vika näsduken i ”Så viker du näsduken!” för ett prydligt resultat!

  Under de senaste åren flugor fått ett rejält uppsving i modebilden och allt fler upptäcker dessa accessoarers storhet. Till vissa plagg är flugor ett måste – som exempelvis till smoking och frack, men de kan också användas för att sätta en extra prägel på kostymen eller den udda kavajen. I detta sammanhang gäller samma tips som för slipsarna vad gäller färgsättning och mönster men valet av material på fluga spelar också en stor roll för intrycket. Jämför exempelvis en silkesfluga med en ullfluga! Känslan och intrycket skiljer sig åt rejält och rätt kombinerade med andra plagg sätter de verkligen pricken över i!

 • Bälte till kostymer

  Kostymbältet kan också vara en accessoar som lätt glöms bort då det är kostymdags! Dina kostymbyxor ska inte behöva ett skärp av rent praktiska skäl när du har valt rätt storlek på byxorna. Men ett skärp är ändå en snygg accessoar att addera av rent visuella skäl. Då skärpet ska väljas är det skäl att titta över vilka skor du har tänkt använda tillsammans med kostymen då skärpet bör matcha färgmässigt med skorna: ett svart skärp till svarta skor respektive ett brunt skärp med bruna skor. Kostymbälten är i allmänhet lite smalare, ungefär 30 mm, än mer informella och lediga skärp som används till exempelvis jeans och chinos.

  Personlig rådgivning kring allt som berör kostymköpet 

  Med dessa utvalda tips och råd vill vi önska dig lycka till med sammansättandet av din kostymlook. Om du känner dig det minsta osäker eller vill ha personliga stiltips finns vi här för att besvara alla dina kostymfrågor online eller ute i någon av våra butiker. Välkommen in!   

 • Bälten
 • Köp accessoarer till kostymen:

 • Till alla accessoarer
 • Läs mer:

 • Kostymguiden
 • Så knyter du slipsen
 • Kavajparlören
 • Skjortguiden