Guide: Merinoull och merinoulltröjor för män - allt du behöver veta!

 • Merinoulltröjor
 • Merin, who? Merinoull i ett nötskal

  Lär känna merinoullen, ett av de mest eftersökta naturfibrerna med egenskaper som ligger bakom alltifrån den skönaste stickade tröjan till den vassaste sviden. Vad gör då merinoullen så exceptionell och hurdana egenskaper har materialet? Och varifrån kommer det? Kanske viktigast av allt - hur kombinerar man den bäst med övriga plagg i garderoben? Detta är frågeställningar som vi kommer att gå igenom här nedanför.  

  Merinofårets magi

  Merinofåret producerar den erkänt finaste fårullen och rasen har sitt ursprung i Spanien. Ullen har unika temperaturreglerande egenskaper som gör att fåren trivs både under stekheta somrar och kyliga vintrar. För den finaste ullkvaliteten krävs att fåren lever i det fria, under jämnare klimatförhållanden. Tasmanien och Nya Zeeland har gott om ren natur och perfekta förhållanden för att producera den finaste kvaliteten och är därför världens största producenter av merinoull. Läs om hur vi förhåller oss till användande av material från djur i vår djurskyddspolicy

  Merinoullens egenskaper

  Merinoullen har många unika egenskaper som gör att det lämpar till många olika plagg för olika väderlekar. Dess unika förmåga att värma även då det är fuktigt gör att merinoullen passar utmärkt att bära närmast kroppen. Fiberns yta har också en vattenavvisande, självrenande förmåga som gör att merinoullplagg sällan behöver tvättas. Tipset är att vädra plagget om det inte har uppenbara fläckar och behöver tvättas. Kolla in vår guide för tvättande och torkande för att förlänga dina merinotröjors livslängd! Förutom nämnda egenskaper relaterade till värme och fukt är merinoullfibrerna också exceptionellt tunna och långa. Detta gör att plagg av merinoull har en fin lyster och mjukhet, vilket är eftersträvansvärt hos plagg av finare slag. Eftersom fibrerna är så pass mjuka så sticks eller kliar inte plagg av merinoull till skillnad från den grövre lammullen.

  Styla merinotröjan!

  Merinoulltröjor är verkligen riktiga klassiker i herrgarderoben som passar både till vardag och fest - styla och kombinera den med övriga plagg för att uppnå önskad helhet! En dressad kostymbyxa i kombination med en merinoulltröja där en krispigt vit skjorta sticker upp undertill är ett säkert kort för kontorsarbetet. Eller varför inte byta ut kostymbyxorna mot ett par chinos kombinerat med en piké samt en merinoulltröja slängd nonchalant över axlarna för en preppy look. Om du föredrar en tuffare stil kan vi tipsa om kombinationen läderjackajeans och mörk merinoulltröja.

 • Merinoulltröjor
 • Merinoulltröjor
 • Merinoulltröjor
 • Läs även:

 • Presenttips till män
 • Tvätta och torka
 • Vårt hållbarhetsarbete
 • Städa garderoben