PASSFORM - KOSTYM


 • VÅRA PASSFORMER - KOSTYM


 • SUPER SLIM FIT

  Den mest slimmade kostymen i Brothers sortiment kallar vi för STANTON – Kavajen har en modern och något yngre passform. Byxorna är smala i ben- och fotvidd samt något kortare i innerbenslängd än slim fit. Kompromisslös, välskräddad elegans är utgångspunkten i Stanton-kostymerna.

 • SLIM FIT

  Slim fit kallas i vårt sortiment för SHELBY och är vår mest populära passform. Det är en smal passform som passar dig som vill ha en klassiskt skräddad look med tydlig siluett, utan att plaggen sitter som klistrade på kroppen. Slim fit erbjuds i många av våra plagg och bland våra kavajer kan du hitta både klassiskt uppbyggda axlar liksom mindre uppbyggda varianter med ett mjukare fall. Passformen är varken för smal eller för rymlig och har en tidlös design.

 • REGULAR FIT

  Letar du efter en ledigare passform? Kanske har du stora muskler och känner att slim fit stramar obekvämt? Då ska du hålla utkik efter de kostymer som har en D-storlek. Våra allra mest populära kostymer finns nu i den rymligare passformen som vi benämner ”Shelby D”. Detta innebär samma rena linjer som vi erbjuder på kostymer i slim fit, men D-storleken är större och passar dig som behöver mer rörelsevidd i plaggen. Shelby D är alltså ledigare och rakare än slim fit, men med samma tidlösa utförande i övrigt. Titta efter storlek D50, D52 osv bland storleksalternativen!


 • TA DINA MÅTT


 • För att ta reda på din storlek behöver du veta vad du har för mått. Mät dig i underkläder och ta måtten med ett vanligt måttband. Eftersom det är viktigt att måtten är exakta råder vi dig att ta hjälp av en noggrann vän. Eller så kan du komma in till oss i butiken och få hjälp av våra erfarna stilexperter. 


  A. HALS – Mät halsens omkrets. Ett pekfinger ska få plats mellan måttbandet och halsen för att skjortan inte ska sitta för snävt.
  B. BRÖSTVIDD – Mät kring bröstkorgen, ca 2 cm under armarna. Måttbandet skall vara lagom hårt draget runt bröstet och hamna vågrätt runt ryggen när du mäter. Mät inte för hårt och försök slappna av.
  C. MIDJA – Mät runt midjans smalaste del.
  D. STUSS – Mät runt stussens bredaste del.
  E. LÅRVIDD – Mät direkt under grenen runt lårets bredaste del. Tänk på att ha vikt på benet när du mäter.
  F. INNERBEN – Mäts från grenen ner till golvet längs insidan av benet.
  G. ARMAR – Mäts från axelns ytterspets till handledens början. Tänk på att ha armen rak.

  Kavaj & Ytterplagg

  STORLEK  44  46 48 50 52 54 56 58
  BRÖSTVIDD  88 92 96 100 104 108 112 116
  MIDJA  76 80 84 88 92 96 100 104
  STUSS  92 96 100 104 108 112 116 120
  ÄRMLÄNGD  60 61 62 63 64 65 66 67


  Byxor

  STORLEK  44  46 48 50 52 54 56 58
  MIDJA  76 80 84 88 92 96 100 104
  STUSS  92 96 100 104 108 112 116 120
  LÅRVIDD  50,7 52,8 54,9 57 59,1 61,2 63,3 65,4
  INNERBEN  80 81 82 83 84 85 86 87
 • måtta dig själv

 • HITTA DIN KROPPSTYP


  De flesta män kan delas in i fem olika kroppstyper.
  Ta reda på vilken kategori du tillhör och lär dig mer om vilken styling som passar just din kroppsform.

  olika kroppsformer

 • romboid kroppsform
 • Romboid

  Du har breda axlar och bröst med relativt smala höfter och midja. En feng shui konsult skulle säkert kunna brodera ut texten mer, men vi nöjer oss med att säga att du har en balanserad kroppsform som klär i allt. Vill ändå passa på att ge dig några allmänna tips för hur du får en kostym att sitta som den ska.

  GOOD FIT

  - Utgå alltid från axelpartiet när du väljer kostym. Sömmen på axeln ska nå axeln.
  - Kavajärmen ska precis nå handleden. Skjortan ska sticka ut en cm
  - Köp inte för tight kavaj!
  - Ha rätt längd på byxan. Den ska antingen vila på skon eller sluta en bit ovanför fotknölen
  - En kortare byxa ska ha en smalare fotvidd. En vidare byxa ska gå längre ner på skon

 • triangel kroppsform
 • Triangel

  Du har bredare midja och höfter än axlar och bröst. Triangeln må ha varit ditt favoritinstrument i grundskolan, men om du vill se riktigt snygg ut i konferensrummet bör du satsa på en kostymlook som skapar lite mer balans till din kroppsform. Här är några enkla stylingknep som kan ge ditt bröst- och axelparti ett bredare intryck.

  GOOD FIT

  - Enkelknäppt kavaj med accentuerad axel
  - Strukturerade kavajer
  - Kritstrecksrandigt och raka ränder
  - Mörka färger på överkroppen

  BAD FIT

  - Bredrandigt 
  - Mycket smala byxor eller jeans

 • omvänd triangel kroppsform
 • Omvänd triangel

  Du har breda axlar och bröst, men smalare höfter och midja. Din v-formade kropp är en hit på stranden, men när du klär dig i kostym bör du tänka på att skapa lite balans mellan över- och underkropp. Satsa gärna på linjer och mönster som drar ögat ner mot underkroppen och breddar din smäckra torso. Du kan också behöva ta in ryggen på din kavaj.

  GOOD FIT

  - Kavaj i slim fit-modell
  - Kavaj med utanpåliggande fickor
  - Okonstruerad kavaj utan axeluppbyggnad
  - Tröjor med v-ringning
  - Tröjor med lite lösare passform runt midjan
  - Randiga tröjor/Bretontröjor
  - Breda bälten
  - Byxor i Slim fit, gärna mönstrade

  BAD FIT

  - Kavajer med breda axlar och slag
  Lågt skurna byxor eller jeans

 • rektangel kroppsform
 • Rektangel

  Du har lika breda axlar som höfter och midja och är ofta ganska lång. Om du var en geometrisk figur och vi, din gamla matematikprofessor, skulle vi kategorisera dig som en klockren rektangel. Men nu nöjer vi oss med att säga att du gör klokt i att satsa på en kostymlook som breddar ditt bröst- och axelparti och samtidigt gör dina höfter ännu lite tightare.

  GOOD FIT

  - Kavajer med vadderade axlar och smala ärmar
  - Slim fit-kostymer
  - Byxa med smalare fotvidd
  - Rundhalsade tröjor
  - Lager på lager (en tröja över skjortan under din kavaj ger dina axlar ett bredare intryck).
  - Slim fit-byxor

  BAD FIT

  - Tryck/prints med rektangulära motiv
  Dubbelknäppta kavajer

 • oval kroppsform
 • Oval

  Du har en rund mage och ofta lite smalare axlar och underben. Kanske har du fått för dig att du klär bäst i en lite lösare passform. Men tvärtom. Du bör satsa på en välskräddad kostym som följer din kropp. Här kommer några enkla stylingtips som kan få vem som helst att tro att du fått bredare axlar och längre ben över en natt.

  GOOD FIT

  - Enkelknäppta kavajer
  - Mörka och strukturerade kavajer
  - Kritstrecksrandigt och raka ränder som förlänger siluetten
  - Rundhalsade tröjor
  - Chinos och skräddade byxor med raka eller lätt avsmalnande ben
  - Mönsterbilder med många detaljer

  BAD FIT

  - Kavaj med utanpåliggande fickor
  - V-ringade tröjor och bredrandigt
  - Färgglada bälten och tröjor (drar uppmärksamheten till dina bredaste delar)
  - Mycket smala byxor
  - Pikétröjor och tröjor med rund hals
  - Skor med vit sula (gör att benen ser kortare ut)
  - För långa byxor som förkortar siluetten

 • bad fit normal kroppsform
 • good fit normal kroppsform
 • bred kroppsform bad fit
 • bred kroppsform good fit
 • lång smal kroppsform bad fit
 • lång smal kroppsform good fit

 • PASSFORM KAVAJ


 • HUR SKA EN KAVAJ SITTA?

  Det bästa knepet när du väljer kavajstorlek är att utgå efter två mått: axlarna och bröstet. Det är extra viktigt att kavajen sitter bra här eftersom de är svåra att korrigera hos skräddaren. De andra måtten såsom midja och ärmlängd är enkla korrigeringar för skräddaren. Det är även viktigt att poängtera att det är ytterst sällan som en kostym sitter bra utan några skräddarändringar, närmare bestämt 9/10 män behöver göra småkorrigeringar för att kostymen ska sitta enligt önskemål. Och du kan vara lugn, du får hjälp med detta i alla våra butiker. Om du köper din kostym genom vår hemsida kan du alltid besöka din närmsta, lokala butik. 

  Axelsömnaden bör sluta där axeln slutar, du kommer både se och framförallt känna om axeln är för liten eller stor. Samma teori gäller även bröstet, det är dock lättare att komman undan med en kavaj där bröstpartit är för stort snarare än för litet. Om bröstpartit är för trångt kommer slagen på kavajen glida ut från bröstet när du har den knäppt. Detta skapar ett tomrum mellan bröstet och kavajen och slaget kommer se ut som en båge.

  Midjan på kavajen får gärna vara smal, detta för att markera siluetten, man brukar säga att du ska få in en näve mellan magen och knäppningen.  

  Kavajerna har under det senaste årtiondet varit något kortare än vad som anses vara traditionellt, tidigare har den täckt hela stussen, vilket är sällsynt på dagens kavajer. Hur du väljer din kavajlängd är helt upp till tycke och smak och det finns egentligen inga rätt eller fel, med det sagt så anses det något mer ungdomligt att bära en kortare kavaj.  

  Även ärmlängden är något som är individuellt, vi rekommenderar att du visar 1-2 cm av skjortans manschett. Viktigt är då att skjortärmen slutar precis vid handleden, annars fungerar inte denna måttstock och regeln tappar sin trovärdighet.

 • Kavajer herr