Resa: Santorini

 • Häng med till sagolika Santorini!

 • I Egeiska havet finns en grekisk ögrupp som blivit känd för sina sagolika vyer och förtrollande solnedgångar. Denna ögrupp, Santorini, har en mycket speciell form. Den inre västra kusten är bergig och stupar brant ner i havet, medan den yttre, östra kusten är flack och kantad av stränder med svart lavasand. Uppe på den blott kilometerbreda högplatån finns tillräckligt mycket platt mark för två städer, en handfull byar och ett förbluffande produktivt jordbruk. Ön har fått sin dramatiska form av ett gigantiskt vulkanutbrott för flera tusen år sedan, och idag återstår endast en ringformad landmassa - den så kallade calderan.
  Det är inte bara formen, utan också arkitekturen som ger ön sitt speciella utseende. Huvudbyn Fira klänger sig fast längst klippkanten 100 meter över havet och vetter in mot lagunen. De vita, glänsande fasaderna ger en skarp kontrast till det turkosa havet och gör Santorini till en av världens mest Instagramvänliga platser.
  Något annat som utmärker ön är den svarta och röda sanden som påminner om att Santorini var, och ännu är,en vulkan. En av de mest berömda stränderna på ön är den Röda stranden, där röda klippor bildar ett dramatiskt och färgstarkt landskap. Även den Vita stranden är berömd för sina vita stenar och klippor, vilka formar en slående kuliss.

 • Sevärdheter och aktiviteter
  Utöver unika stränder erbjuder ön kokande källor, bevarade arkeologiska lämningar och vandringar till hisnande vyer. Många åker till Oia för att se den världsberömda solnedgången, eller till utgrävningarna vid byn Akrotiri för att uppleva en av Greklands historiskt mest betydande och rikaste städer under bronsåldern. Här finns även ett varierat nattliv som erbjuder såväl mysiga restauranger som mer fartfyllda after beach-fester.
   
  Mat och dryck
  Den vulkaniska jorden ger perfekta förutsättningar för vingårdarna och gör det lokala vinet till ett måste under resan. Här kan du även skämma bort dina smaklökar med små cherrytomater, världens kanske bästa auberginer, Santorinis goda bönsallader och stora mogna kapriser. Missa heller inte ”hloró tyrí” som är en mycket god lokalt producerad getost.
   
  Shopping
  Santorini är inte känt för att ha billig shopping, utan snarare för sina äkta kvalitetsvaror inom keramik, läder och smycken. Många konstnärer bor på ön och bidrar med ett brett utbud av originella och roliga varor som, exempelvis, handmålade paraplyer eller inredningsdetaljer.