Fläckborttagningsguiden

 • Fläckborttagningsguiden
 • Husmorstips är bra för miljön. Genom att inte tvätta i onödan kan du minimera dina kläders miljöpåverkan. Andra tips är att vädra om det går. Måste du ändå tvätta så tvätta i lägre temperaturer. Använd mindre tvättmedel och undvik sköljmedel. Torktumla aldrig dina skjortor utan hängtorka på galge. Här följer ett gäng beprövade husmorstips att imponera med när situationen kräver det och du har fått en fläck på favoritplagget och du har långt till närmaste tvättmaskin.

 • blodfläck

  BLOD

  SALT I SÅREN

  Inget varmt vatten! Då stelnar nämligen proteinet i blodet och då är det klippt. Blötläggning och sköljning i kallt vatten med några matskedar salt. Intorkat blod kan ligga i blöt med ammoniaklösning (1 msk amm. & 1 l vatten), därefter bearbetning med tvål eller såpa.

 • stearinfläck

  STEARIN

  EVENTUELL BRAND SLÄCKES FÖRST

  Pilla bort stearinet. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på fläcken och stryk pappret med ett strykjärn. Upprepa med nytt papper tills fläcken är borta.  

 • Tomatsås

  TOMATSÅS

  SAY IT, DON'T SPRAY IT

  Avlägsna så mycket tomatsås som möjligt utan att sprida fläcken. Gnugga försiktigt med såpa och dutta med en fuktig trasa för att bryta upp fläcken. Skölj med rent vatten och dutta sen bort vätskan med en ren trasa.


 • gräsfläck

  GRÄS

  OGRÖNT ÄR SKÖNT

  Färska fläckar doppas i hett vatten. För intorkade fläckar blandar du 1 msk vinäger och 1 msk flytande diskmedel och duttar in i fläcken. Låt verka i 30 minuter och skölj sen med varmt vatten.


 • chokladfläck

  CHOKLAD

  MMM... MINA BYXOR!

  Färska chokladfläckar doppas i kallt vatten. Lägg plagget i tvättmedelslösning och låt det ligga tills fläcken försvunnit. Ingrodda fläckar kan behandlas med kemiskt ren bensin, ammoniaklösning

  (1 msk amm. & 1 l vatten) eller någon färglös alkohol.  


 • blåbärsfläck

  BLÅBÄR

  MORS LILLA FLÄCKBORTTAGARE

  Doppa fläcken i kokande vatten om plagget tål det. Fläcken går också lättare bort om den först får ligga en stund i filmjölk innan plagget tvättas som vanligt i maskin.  


 • fettfläck

  FETTFLÄCKAR

  FIN UTAN FLOTT

  Fettfläckar gnuggas bäst bort med en trasa och mineralvatten utan tillsatt smak.
 • läppstiftfläck

  LÄPPSTIFT

  EFTER SOLSKEN KOMMER REGN

  Fläckar från läppstift går oftast bort i maskin. Om inte – byt tvättmedel. Har du inget tvättmedel kan du testa det gamla knepet att gnida fläckarna med torrt vitt bröd.  


 • Rödvin

  RÖDVIN

  UNGA ELLER MOGNA FLÄCKAR

  Blöt nya rödvinsfläckar med kallt vatten och dutta med hushållspapper eller ett kaffefilter. Intorkade rödvinsfläckar kan kokas bort. Dutta på fläcken med en slev och se den lösas upp i kastrullen. OBS. Salta inte vattnet.