Så stryker du din skjorta

 • Stryka skjortor
 • Många drar sig från att stryka skjortan dels för att man tror att det är för svårt och dels för att det är för tidskrävande. Men faktum är att det är enklare än vad man tror, och en skrynklig skjorta är inte direkt det mest smickrande man kan ha på sig. Så spana in våra tips och trix här nedan och bli en expert på att stryka skjortor!

 • Förberedelser innan skjortstrykningen

  Innan du börjar stryka skjortan så ser du till att eventuella kragplattor är urtagna och ställer in värmen på järnet efter antalet prickar som står angivet i tvättrådet. För bäst resultat stryker du skjortan en stund efter att den har hängt på tvättlinan. Har skjortan redan blivit för torr kan du låta den hänga i badrummet medan du tar en varm dusch. Ångan från duschen ger tyget en jämn fuktighet och slätar även ut de värst veckade områdena.  

  Ett annat alternativ är att fukta skjortan grundligt med en sprayflaska. Förvara sedan skjortan i en plastpåse under en halvtimme, på så sätt fördelas fukten över hela skjortan.

  Dags att stryka skjortan - steg för steg

  Börja med en av ärmarna. Sträck ut den så att den ligger slät på brädet och börja stryka mitt på ärmen. Se till att inga onödiga veck bildas. Ett tips är att föra in hela armen genom manschetten på ärmen och spreta med fingrarna för att släta ut den.

  Öppna upp manschetten och rundstryk på båda sidor. Är det en dubbel manschett går det till på ett annat sätt. Först viker du ut manschetten och stryker den slät på båda sidor. Vik sedan in den i den form du vill ha och stryk till kanten.Till sist viker du manschetten dubbelt så att knapphålen ligger precis på varandra och stryker.

  Stryk sedan kragen från snibbarna och inåt för att undvika tygveck. Vänd på kragen och stryk insidan på samma sätt.Trä på ena axeln genom kragen på den smala delen av strykbrädan. Stryk ut alla veck och gör samma sak på andra axeln.Fortsätt med ryggen. Lägg skjortans bakstycke på strykbrädan och stryk den slät genom att dra i skjortan med ena handen.

  Sist är det skjortbröstets tur. Den högra sidan där knapparna sitter stryker du försiktigt runt om knapparna. Därefter är det den andra sidans tur. Häng upp skjortan på en galge. Den översta knappen stänger du och låter skjortan svalna. Har du bråttom går det även bra att ta på sig skjortan direkt efter strykningen, så snart den har svalnat.