Tvätta dina jeans rätt

 •      
    Det finns mängder av olika råd för hur man ska tvätta sina jeans — allt för att få den perfekta tvätten. Ett av råden brukar vara att man inte ska tvätta sina jeans på sex månader, och det är faktiskt inget dåligt råd. Byxorna slits betydligt snyggare om du väntar med att tvätta dem än om du genast slänger in dem i maskinen.

  Undantag är om jeansen redan har en tvätt när du köper dem — då blir de betydligt mindre känsliga för ytterligare tvättar. Se även upp för torktumlaren efter tvätten. Torktumling ger nämligen konstiga slitningar och du riskerar att krympa byxorna. Det du kan göra istället för att tvätta byxorna de första månaderna är att lufta dem utomhus ett par timmar för att få dem fräschare.
   
   


  1. UT OCH IN

   
     Du kan även vända ut och in på byxorna och spruta på en ”luktätar-spray” som går att köpa hos utvalda återförsäljare. Tvätta dina jeans med omsorg Använd aldrig tvättmedel med blekmedel när du ska tvätta dina jeans — kolla alltid på innehållsförteckningen på tvättmedlet, om det står "optiskt blekmedel" eller dylikt. Välj helst milda tvättmedel för mörka färger, överdosera inte tvättmedlet, låt inte byxorna ligga fuktiga i maskinen och packa inte maskinen för hårt, annars tappar denimtyget sin lyster och jeansen tappar sin färg. Följ alltid tvättråden i plagget (men tvätta dom på högst 30°C, även om det står att de klarar högre temperaturer) och vänd jeansen ut och in när du tvättar dom. För att inte färga dina andra kläder gör du bäst i att tvätta dem separat första gången.  
     


  2. BEHÅLL FÄRGEN 

   
     Ett proffstips för att slippa jeans som tappar färg är att när du tvättar dem för första gången, lägger dem i en blandning av vatten och vinäger, med insidan ut. Det hjälper till att fixera den blå färgen i denimtyget, och efter ett tag får du fram den perfekta, urtvättade blå jeansfärgen. Så här gör du: Tvätta dem i kallt vatten, häll i en kopp vinäger i tvättmaskinen, (sätt maskinen på halvfull i programmet, om det går). Stoppa sedan programmet/maskinen och låt jeansen suga in vattnet och vinägern ett bra tag — gärna över natten. På morgonen sätter du igång maskinen och låter dem gå igenom hela programmet. Låt dina fuktiga jeans torka på en klädhängare, släta ut rynkor i denimtyget med dina händer. OBS! Använd inte torkskåp eller torktumlare!  
   


  3. BADA GÄRNA 

   
     Bada med dina jeans Visst låter det konstigt? Men faktum är att det är det bästa tipset om du inte vill riskera att byxorna krymper eller tappar sin ursprungsfärg. Det är såklart inte nödvändigt, om du nu inte verkligen ÄLSKAR dina jeans. Så här gör du: Ta på dig jeansen och hoppa ner i ett badkar fyllt med ljummet vatten och lite såpa eller duschtvål. Skrubba inte jeansen på något sätt. När du börjar känna dig obekväm och börjar tvivla på vad du egentligen håller på med hänger du upp byxorna på tork. Går du istället runt med byxorna på tills att de har torkat får du en fantastisk passform. Efter några jeans-bad går det att tvätta dem i maskin.  
     


  4. NÄR DU VÄL TVÄTTAR 

   
     Tvätta byxorna på högst 30°C utan tvättmedel eller fintvättmedel. Du gör bäst i att inte centrifugera och använd aldrig torktumlaren, då åldras de snyggare. Torrfällning Denim är ett bomullsmaterial som skiljer sig från vanlig bomull så till vida att det innehåller indigofärg som "blöder" (avger färg). Nya jeans kan därför "torrfälla" och färga av sig på ljusa material. Fickor och knän, lår och bak är områden som slits extra mycket, och tyget blöder som mest i början då jeansen är som mörkast. Enstaka fläckar kan tas bort med en våtservett. Man ska vara försiktig med att använda vatten eftersom det kan skapa ljusa fläckar på jeansen - då är kanske den redan existerande fläcken snyggare? Vill du ändå ha bort den är det säkrast att kontakta en kemtvätt.