Tvättguide - jeans

 • Tvättguide - jeans

 • HUR TVÄTTAR MAN JEANS?


  Jeans är ett favoritplagg hos många - dels för dess bekvämlighet men även dess slitstarka material som verkar tåla det mesta. Men för att jeans ska hålla sin kvalitet, färg, slitning och passform krävs det att man tar hand om jeansen på bästa sätt.

  Först och främst: tvätta inte dina jeans i onödan! Det snyggaste som finns är nämligen ett par ingångna jeans med personlig patina, någonting som du går miste om ifall du tvättar dina jeans för ofta. En tumregel brukar vara att vänta cirka sex månader med att tvätta dem. Det kan låta konstigt, men är faktiskt inte ett så tokigt tips. Visst, ibland är olyckan framme och du har inte något annat val än att marinera dina jeans i tvättmaskinen. Men, innan du trycker på ”On” tycker vi att du, noggrant, ska läsa igenom alla steg i vår ”tvätta dina jeans rätt”-skola.

 • TVÄTTA JEANS I TVÄTTMASKIN

  1. Vänd byxorna ut och in.
  2. Tvätta inte jeans med andra plagg eller jeans i andra färger, för då finns det en risk att de färgar av sig.
  3. Tvätta byxorna i högst 30°C (även om tvättrådet säger att de klarar högre temperaturer).
  4. Välj ett skonsamt program – gärna för ömtåliga plagg.
  5. Tvättmedel behöver nödvändigtvis inte användas, men om du prompt vill det måste du kolla att tvättmedlet inte innehåller blekningsmedel.
  6. Hängtorka (dropptorka) jeansen. Centrifugera inte!
  7. Torktumla aldrig jeans, även fast det står på tvättrådet.

   

 • KOM IHÅG-LISTA:

  •  Tvätta alltid med försiktighet. 
  •  Tvätta alltid i låg temperatur. 
  •  Dropptorka alltid. 
  •  Använd aldrig tvättmedel som innehåller blekmedel. 
  •  Torktumla aldrig jeansen. 
  •  Skrubba aldrig jeansen vid handtvätt.
  •  Torka aldrig jeansen i solsken. 

  HANDTVÄTTA JEANS

  1. Lägg jeansen i en balja med kallt vatten och en nypa tvättmedel.
  2. Låt dem ligga där i en timme. 
  3. Häng sedan upp dem och låt dropptorka. 

 • BADA MED JEANS

  ”Bada med dina jeans.” Visst låter det konstigt? Men faktum är att det är det bästa tipset om du inte vill att byxorna ska krympa eller tappar sin ursprungsfärg. Visst, det är en smula radikalt men om du verkligen ÄLSKAR dina jeans, gör enligt följande:  
  1. Ta på dig jeansen och hoppa ner i ett badkar med ljummet vatten och lite såpa eller duschtvål. OBS: skrubba inte jeansen på något sätt.  
  2. När du starkt börjar ifrågasätta vad du håller på med kan du kliva upp ur badet och ta av dig byxorna. Häng upp dem på tork med en byxgalje och låta dem dropptorka.
  Tips! Behåller du byxorna på tills de börjar torka får du den perfekta passformen.  


 • FRÅGOR & TVÄTTRÅD JEANS


 • HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA JEANS?

  Jeans ska inte tvättas särskilt ofta. En tumregel brukar vara at vänta cirka sex månader med att tvätta dem. Anledningen till varför man ska vara sparsam när det kommer till att tvätta jeans är dels för att behålla passformen (jeansen kan krympa om de tvättas), men även för att behålla färg och slitning.

  VILKEN TEMPERATUR SKA JEANS TVÄTTAS I?

  Tvätta jeans i låg temperatur. Vi rekommenderar i högst 30°C (även fast tvättrådet anger en högre temperatur). Tvättar du i maskin? Använd ett skonsamt program för ömtåliga kläder.

  TVÄTTA SVARTA JEANS?

  När du tvättar svarta jeans är det viktigt att tänka på vilket tvättmedel du använder då det inte ska innehålla blekningsmedel. Använd tvättmedel som är anpassat för svarta plagg eller strunta i tvättmedel helt. Häng aldrig svarta jeans på tork i direkt solljus då det riskerar att bleka jeansen.

  TORKTUMLA JEANS?

  NEJ! Jeans bör aldrig torktumlas då det sliter på materialet och byxorna riskerar att krympa. Hängtorka istället jeansen, så håller de färg och passform bäst.

 • TVÄTTA NYA JEANS?

  När jeansen är nya och ska tvättas för första gången bör de vändas ut och in och tvättas separat för att inte riskera att byxorna färgar av sig på andra plagg. Välj även här ett skonsamt program och låg temperatur. Vänd efter tvätt tillbaka byxorna och häng upp med klädnypor eller på en byxgalge med clips. Låt sedan dropptorka.

  STRYKA JEANS?

  Om du behöver stryka dina jeans ska byxorna vändas ut och in. Läs alltid på byxornas tvättråd innan du stryker för att vara säker att byxorna kan strykas. På tvättrådet hittar du även vilken temperatur du ska stryka på.

  TORKA JEANS?

  Häng gärna byxorna i klädnypor eller med en galge med clips. Hänger man jeans över en lina finns det chans att det blir en rand på byxorna. Låt torka innan du viker ihop dem, så slipper de bli skrynkliga. Undvik även att hängtorka jeans i direkt solljus då det kan bleka jeansen.  

  TORRFÄLLNING DENIM

  Denim är ett bomullsmaterial som skiljer sig från vanlig bomull så till vida att det innehåller indigofärg som "blöder" (avger färg). Nya jeans kan därför "torrfälla" och färga av sig på ljusa material. Fickor, knän, lår och bak är områden som slits extra mycket, och tyget blöder mest i början då jeansen är som mörkast. Enstaka fläckar kan tas bort med en våtservett. Man ska vara försiktig med att använda vatten eftersom det kan skapa ljusa fläckar på jeansen - då är kanske den redan existerande fläcken snyggare? Vill du ändå ha bort den är det säkrast att kontakta en kemtvätt.

 • Jeansguiden
 • HUR HITTAR MAN RÄTT PASSFORM & HUR MATCHAR MAN JEANS? 

  Man vänder sig till vår jeansguide! Där hittar du svar på hur jeans kan matchas och vad man ska tänka på när man ska köpa nya jeans.

  TILL JEANSGUIDEN >>

 • Läs mer:

 • Stryk skjortan
 • Skjortguiden
 • Fläckguiden
 • Kostymguiden